Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vznik akné

 Akné je kožní onemocnění, kterým trpí většina dospívajících lidí. I přes významné pokroky medicíny se často stává, že se mladí lidé často bojí svěřit se odborníkům na dermatologii (kožní oddělení).

Zárodky akné vznikají zánětem vývodů mazových žláz. Tyto projevy jsou však v současné době již snadno léčitelné, proto by bylo chybou čekat až "akné zmizí"

Vědci stále zkoumají, proč někteří jedinci jsou náchylnější ke vzniku akné a u některých se akné neprojeví. Mezi faktory, které mají vliv na výskyt akné patří například:

Hormonální aktivita (zejména v době menstruačního cyklu a puberty)
V době menstruace a v pubertě dochází ke zvýšení produktce mužských hormonů (adnrogenů), což vede k větší aktivitě mazových žláz, které produkují více mazu a zvyšují tak riziko vzniku akné.

Dědičnost
Sklony k akné jsou u rodinných příslušníků podobné

Podráždění kůže
Časté škrábání poškozuje kůži a zvyšuje riziko vzniku akné

Stres
V důsledku stresu dochází ke zvýšení hladiny adrenalinu v krvi, což zvyšuje riziko vzniku akné. Nicméně podle posledních vědeckých studií je význam vlivu adrenalinu na vznik akné poněkud přeceňován.

Nahromadění odumřelých kožních buněk
Odumřelé kožní buňky ucpávají póry a přispívají ke vzniku akné

Baktérie v pórech
Za vznik
 akné je zodpovědná baktérie Propionibacterium acnes (P.acnes).

Používání léčiv
Některá léčiva obsahující amfetaminy, barbituráty, androgeny nebo lithium.

Stravovací návyky
Na vzniku akné se podílí také špatné stravovací návyky, zejména konzumace čokolády, sladkostí a dalších potravin obsahující cukry. Jde totiž o to, že akné je způsobeno hormonální aktivitou, kterou přímo ovlivňuje také hormon inzulín, který má v těle na starosti odbourávání cukru. Proto byste měli omezit přísun cukrů v potravě a jíst zdravěji