Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mýty

 AKNÉ MAJÍ JEN PUBERŤÁCI

Bohužel i mnoho dospěláků trpí tímto onemocněním. A pokud tě v pubetě trápí akné a neléčíš si jej, může na tvé pleti zanechat jizvičky.

Tvorba akné souvisí zejména s menstruačním cyklem, kordony se ale již tolik netvoří. Pleť žen, které mají i v pozdějším věku problémy s akné, bývá naopak spíše sušší nebo smíšená.

Za své problémy si často mohou samy používáním nevhodných kosmetických přípravků.

HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE POMÁHÁ

Určitě je hormonální antikoncepce vhodným řešením pro ženy a dívky. Pomocí hormonů obsažených v lécích se tlumí činnost mazové žlázy a zlepšují se projevy akné. Na druhou stranu ne všechny pilulky zlepšují pleť stejně intenzivně.

V některých případech mohou kontraindikace bránit ženě v používání právě té antikoncepce, která by také zlepšila její pleť. V některých případech se pak po vysazení antikoncepce stav ještě zhorší.

MAKE-UP A PUDR ZHORŠUJE PLEŤ

Kosmetika akné nezhoršuje, právě naopak. Speciální nemastné make-upy a pudry póry neucpávají. Jsou spíše pro zakrytí nežádoucích projevů akné a mohou absorbovat nadmíru mazu.

Nesmí se ale zapomenout na důkladné odlíčení a očištění pleti od make-upu před spaním.

Vybíráme přípravky označené,,non-acnegenic“ nebo přípravky obsahující salicylovou kyselinu, která pomáhá v boji s akné.

OPÁLENÍ VYČISTÍ PLEŤ

Pravdou je, že krátkodobí pobyt na slunci skutečně zlepšuje zánětlivé projevy. Nedokonalosti se vysuší a zmizí.

Ve skutečnosti je ale sluníčko falešný přítel:

Pleť je vlivem UV záření silnější, což může zhoršit zadržování mazu. Drobné kordony, které byly přes léto přechodně neviditelné, se mohou zanítit začátkem podzimu!