Jdi na obsah Jdi na menu
 


Typy akné

KOMEDÓZNÍ

 Mechanicky omezuje nebo znemožňuje vylučování zvýšeně produkovaného mazu. Maz se hromadí a vytváří tlakem konické vyvýšení a cystické rozšíření folikulů (zatím bez projevů zánětu). Na vrcholku konického vyvýšení je patrná tmavá rohová zátka-komedo. klinicky tuto formu označujeme jako acne comedonica

PUSTULÓZNÍ

Tlak zadržovaného mazu působí v okolí folikulů a v okolí mazové žlázy jako cizí těleso a vyvolává vznik zánětlivé odpovědi. K tomu přistupují ještě biochemické změny v dlouho retinovaném mazu (volné mastné kyseliny). Rozkladné změny v mazu mohou být způsobeny a urychlovány příměsí mikrobiální flóry. Tyto faktory vedou podle pohotovosti pacienta k větší či menší zánětlivé reakci v okolí folikulů a mazových žláz a tím i k různým typům klinických obrazů akné: acne pustulosa , acne indurata.

CYSTICKÉ

Nese s sebou rozsáhlá bolestivá ložiska zánětů. Zde je nezbytný zásah specialisty. Po tomto druhu akné často zůstávají na pokožce jizvy. Po ukončení léčby je pak často nutné zmírnit následky nemoci a pokusit se jizvy odstranit.

Pokud se vám cysty samy otevřou (což se může stát, protože akné samo praská), je nutné navštívit dermatologa a nechat si předepsat antibiotika.

NODULÁRNÍ 

PAPULÓZNÍ

INVERZNÍ